top of page
  • Yazarın fotoğrafıYaman

Çiçek Bayramı & Kadınlar Günü

Güncelleme tarihi: 31 Mar 2021

1934 yılında İstanbul adalarını ''ihya etmek'' için kurucusu Emin Ali Durusoy nezdinde çalışmalara başlayan Adaları Güzelleştirme Cemiyeti 1935 yılı için hazırladığı programın ilk maddesi 14 Haziran Cuma gününde yapılacak Çiçek Sergisi ve Bayramı'nı şöyle açıklar:

''1935 Çiçek Bayramı'nda çiçeklerle süslenmiş on araba, iki tarafı dizilmiş binlerce kişinin arasından alkışla geçmiştir. Dönemin popüler dergisi Perşembe şöyle anlatıyor: ''Bu zarif bir düğüne benziyor. İnsan, bu düğünde finiks ile manolyanın, gloyöl ile zakkumun seviştiklerini, hortansiya ile yaseminin, papatya ile güllerin nişanlandığını ve nihayet karanfille zambakların evlendiklerini görür gibi oluyor...Her taraf çiçek içinde. Büyükada'nın asfalt yolları bile çiçekle dolmuş...Arabalarda çiçek, yakalarda çiçek, masalarda çiçek, kucaklarda çiçek.''



En güzel süslenmiş arabayı zamanın jurisi seçmiştir elbet. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde bu yazıyı yazmama sebep olan son dönem çiçek savaşlarında Burgazada Deniz Kulübü'nü temsil eden arabanın fotoğrafını izninizle gönlümün birincisi seçmek istiyorum.


Kadınlar Gününüz Kutlu Olsun.


P.S. Fotoğraftaki üç çiçek soldan sağa Seza, Vivyan ve Süzet. Paylaşımımı görüp çocukluk arkadaşlarının isimlerini İsrail’den bizlerle paylaşan Dolly Galiko’ya sonsuz teşekkürler.


Kaynak: Bir Şehr-i İstanbul Ki...Ivır zıvır Tarihçisi Gökhan Akçura'ya teşekkürlerimle.




48 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page