top of page
  • Yazarın fotoğrafıYaman

Edgar Manas

Sözleri Mehmet Akif Ersoy'a ait olan İstiklal marşının orkestra uyarlamasının Prof. Edgar Manas tarafından yapıldığı pek bilinmez. Başlangıçta güttesiz olarak yapılan ''İstiklal Marşı'' daha sonra Edgar Manas'ın tashihinden geçerek armonize edildi. Adalıları heyecanlandıracak sanatçının bir diğer eseri ise 1926 yılı Şubat ayında Maurice Senart (daha sonra Salabert of Paris oluyor) tarafından Paris'te notaları basılan Les îles des princes (Prens Adaları) adlı suiti. Kompozisyonun, her biri ayrı parçalar halinde Kınalı, Burgaz, Heybeli, Büyükada olarak bestelenmiştir. Malesef suitin herhangi bir kaydına ulaşamadım. Ulaşabileceğim bir kaynağı bilen veya çalabileceğini düşünen bir müzisyen varsa benimle iletişime geçmesini rica ederim.


Edgar Manas Les Iles des Princes (Prens Adaları) - I.Proti (Kınalıada)
Edgar Manas Les Iles des Princes (Prens Adaları) - II.Antigoni (Burgazada)
Edgar Manas Les Iles des Princes (Prens Adaları) - III.Halki (Heybeliada) & IV.Prinkipo (Büyükada)

Prof. Edgard Manas hk. diğer bilgiler


12 Nisan 1875 günü İstanbul'da doğan Prof. Edgar Manas, Düyun-ı Umumiye birinci tercümanı Aleksandr Manas'ın oğludur. Hayatı boyunca bir senfoni ve bir oratoryonun yanısıra burda paylaşamadığım sayısız besteler yaptı. 1924 yılında 75 kadından oluşan Türkiye'de ilk Müslüman Türk kadınlar korosunu kurdu. Türk Halk dansları da bestelemiş olan Edgar Manas'ın ''Doğu Rapsodisi'' adlı eseri ilk kez 1959 yılında İstanbul Belediyesi Şehir Orkestrası tarafında ve Cemal Reşit Rey yönetiminde seslendirildi. Manas'ın bestelediği Türk ''Halk Şarkısı'', Türk Milli Şarkının batılı anlayışıyla anlatımıdır. Yine Türkçe olarak bestelediği ''Vatan Şarkısı'' Tepebaşı Tiyatrosu'nda 160 kişilik orkestra korosu ile başarıyla icra edildi (1933). Manas'ın öğrencisi Sadeddin Arel'in Türkiyat Enstitüsü'ne armağan edilen kitapları ve notaları arasında Manas'ın tashih ettiği parçalar vardır. Prof. Edgar Manas, bir çok değerli sanatçı yetiştirmiştir. Sadeddin Arel'e armoni, kontrpuan ve füg, Dr. Suphi Ezgi'ye Batı müziği, Osmanoğullarının birçoğuna da batı müziği nazariyatı öğretmiştir. Bunların içinde Şehzade Abdürrahim Efendi ile kızkardeşi Ayşe Sultan'ın en yeteneklileri olduğunu söylemiştir. Sanatçı ölümünde (11 Mart 1964) Şişli Ermeni Katolik Mezarlığı'na gömüldü.

Kaynak: Pars Tuğlacı, Tarih Boyunca İstanbul Adaları I.


Cumhuriyet Gazetesi - Pars Tuğlacı

25 Ağustos 1989 cuma akşamı Büyükada'da Akasya Gazınosu'nda "Adalar" Gazetesi'nin 40. yıldönümü kutlandı. Kutlama töreninde genç piyanist Sayat Zaman, Prof. Edgar Manas'ın bestelemiş olduğu "Les lles des Princes" (Prens Adaları) adlı süitini çaldı. İstanbul'un dört meskun adası (Kınalı, Burgaz, Heybeli, Büyükada) için ayrı parçalar halinde bestelenmiş olan bu eserin yaratıcısı Edgar Manas, Türkiye'de ilk Müslüman Türk kadınlar korosunu kurmuş (1924), İstiklâl Marşı'nı armonize etmişti. Manas'ın adı geçen bestesi,1927'de Paris'te Senar Müzik Yayınevi tarafından yayımlanmıştı.

407 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page