Afife Batur, İstanbul Mimarlık Rehberi
Ataç Evi, Mehtap Sokak. Tasarımı Turgut Cansever ve Feyza Cansever'e ait olan yapı, geniş bir bahçe içinde konumlanmıştır. Kagir olarak inşa edilen yapının tasarımı, geleneksel Osmanlı konutunun yeniden yorumlanması üzerine kurulmuştur. Aşı rengi* boyalı cephesi bu yorumu destekler. Zemin katta, orta sofaya referans veren sağır cephe ve geniş saçaklarla örtülü çıkma balkonlarla hareketlendirilmiştir. Yapı bu özellikleri ile 1986'da Ağa Han Mimarlık Ödüllerine aday gösterilmiştir.
Reha Günay, İstanbul Adalarının Yaşayan Ahşap Konutları
Geleneksel mimarlığın yeni bir yorumu olan bu konut binası adaya çok değer katıyor. Cephenin köşeleri ve ortasında yer alan balkonlar uzun payandalarla taşınırken direkleriyle geniş saçağı da destekliyorlar. Saçak balkonların üzerinde gelişirken aralarında kesilerek saçağı hareketlendiriyorlar.
Pars Tuğlacı, Tarih Boyunca İstanbul Adaları Cilt II
Mehtap sokağında 1600 m2'lik bir alanda yer alan 43/A numaralı üç katlı, üstü ahşap kaplama bahçeli kagir evin bahçesinde bir şadırvan, iki fıskiyeli havuz, bir hizmetkarlar binası, kuzu çevirme ve tandır yerleri, çam ağaçları, 17 tür meyva ağacı, üç palmiye ve envai çeşit çiçek bulunmaktadır. Rafet Ataç'a ait olan ve tipik bir Osmanlı evini canlandıran bu ev boş bir arsa üzerine inşa edilen bu evin evin yapımı 1986 yılında tamamlanmıştır.
Hasan Kuruyazıcı, Adalar Binalar Mimarlar
Turgut Cansever (1921-2009)
Antalya'da doğdu. 1946'da Güzel Sanatlar Akademisi (bugün MSGSÜ) Yüksek Mimarlık Bölümü'nden mezun oldu. 1949'da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü'nde doktor ünvanını kazandı, 1960'ta doçent oldu. 1957'den 1980'e kadar İstanbul Belediyesi'nde danışmanlık, planlama müdürlüğü, Marmara Bölgesi Planlama Teşkilatı'nda ve Büyük İstanbul Nazım Plan Bürosu'nda başkanlık, İmar ve İskan Bakanlığı ile Ankara Belediyesi'nde danışmanlık gibi görevlerde bulundu. 1983'te Ağa Han Mimarlık Ödülü'nün büyük jürisinde yer aldı. 1971-1973 arasında Bodrum'daki Ertegün Evi yenilemesinde ve 1961-1967'de Ankara'da (Ertur Yener ile birlikte) gerçekleştirdiği Türk Tarih Kurumu Binası'nda geleneksel biçimleri çağdaş bir anlayışla kullanmadaki başarısıyla 1980'de iki Ağa Han Mimarlık Ödülü birden kazandı. 1990'da Mimarlar Odası kendisine Büyük Ödül'ü (Sinan Ödülü) verdi. Ağa Han Mimarlık Ödülü'nü, Bodrum'da 1983-1991'de (Emine-Mehmet Öğün, Feyza Cansever ile birlikte) gerçekleştirdiği Demir Evleri'nde insan ölçeğinde bir çevre yaratmada yerel-geleneksel teknolojiyi ustaca kullanması nedeniyle 1992'de bir kez daha kazandı. Mimarlık alanında kuramsal kitapları da bulunan Cansever 2005'te Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ''Türk mimarisinin tarihsel köklerinden kopmadan çağdas mimariyi yakalayabilmiş'' bir mimar olarak Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne değer görüldü. İstanbul'da öldü.
Feyza Cansever (1961)
İstanbul'da doğdu. 1984'de İTÜ Mimarlık Fakültesi'nden mezun oldu. 1984-1990 arasında babası Turgut Cansever ile birlikte çalıştı. 1992'de Turgut Cansever, Emine ve Mehmet Öğün ile birlikte gerçekleştirdikleri Bodrum'daki Demir Evleri ile Ağa Han Mimarlık Ödülü'ne değer görüldü. 2004'te Çengelköy'deki Sadullah Paşa Yalısı Restorasyonu ile Mimarlar Odası'nın Yapı Dalı Onarım Özel Ödülü'nü kazandı.
*Aşı boyası hakkında bilgi (Feyza Cansever ile yazışmamızdan alınmıştır):
Aşı boyası rengini pigment olarak demir oksitten alıyor. Bezir yağı ile pigment ısıtılarak karıştırılıyor ve ana boya maddesi oluşuyor. Bu direkt ahşaba sürülebilir. Daha ekonomik ama koruyuculuğu daha kısa süreli. Ataç evi uygulamasında ahşap önce kurşunüstübeç ile yapılan macun ile örtülüyor. Uygulamanın birkaç aşaması var. Son katlarda aşı rengi sürülerek bitiriliyor. Kurşun üstübeç ile yapılan macunun da koruma, esneme ve yanmazlık gibi özellikleri var. Uzun süren ve meşakkatli bir uygulama ama dayanıklılığı da bir o kadar fazla. Ataç evi yaklaşık on senede bir boyandı örneğin.
Fotoğraflar: archnet.org
Opmerkingen