top of page
Yazarın fotoğrafıYaman

Yelkenci Mehmet Sokak - Mustafa Sadıkoğlu (Özyelkenci) Arşivi

Gezinti caddesinde yürüyüş yaparken camiye doğru çıkan yol ayrımını dik kesen sokağın ismi hiç dikkatinizi çekti mi? Yelkenci Mehmet Sokak. Kimdir Yelkenci Mehmet? Gerçekten sokağa ismini verecek kadar iyi bir yelkenci midir? Bu soruların cevabını Özyelkenci ailesinden Sevgili Mustafa Sadıkoğlu (Özyelkenci) ve arşivi sayesinde öğrenerek merakımızı gideriyoruz. Katkısından dolayı kendisine sonsuz teşekkürler.


Öncelikle kısaca Mustafa Sadıkoğlu (Özyelkenci)'yi tanıyalım. Kendisi 1950li doğumlu ve 1960lı yıllarda çocukluğunu eniştesi Kemal Özyelkenci ve teyzesi Saime Özyelkenci'nin yanında Burgazada'da geçirmiş. Mehmet Özyelkenci ise eniştesinin babası. Mustafa Bey'in Mehmet Özyelkenci hakkında aktardığı çok önemli bilgilerle devam edelim; Perşembe Pazarında pusula ve yelkenci dükkanı var, Sait Faik'in arkadaşlarından, Burgazada Camisi'nin kurucuları arasında yer alıyor ve hemen caminin alt çaprazındaki Ohannes ve eşinin işlettiği Şafak Gazinosu'nun mülk sahibi. Son olarak Özyelkenci ailesinin kabirlerinin eski mezarlıkta olduğunu öğreniyoruz. Ruhları şad olsun.


Kemal Özyelkenci babası Mehmet Özyelkenci nezaretinde tekne tamiratında. Şafak gazinosunun önü.

Yelkencilik konusunda ise Mehmet Özyelkenci, eski adalılar arasında "Yelkenci Mehmet efendi" olarak anılan, bu meyanda kendisinden çok şey öğrendikleri ve yelkenin ''ne demek olduğunu'' fevkalade bilen bir yelkenci. Mustafa Bey'in bir İstanbul Yelkenciliği dergisinde okuduğuna göre ''Yelkenciler Kınalı'dan Kaşık ve Heybeli tarafına giderken Burgazadadaki evinin balkonundan dürbünle Mehmet Özyelkenci bakıp hatalarını görecek diye korkarlarmış.''. Adalar Su Sporları Kulübü'nde Mehmet Özyelkenci adına düzenlenen bir kupa bile varmış o zamanlar.

Aşağıdaki fotoğrafta Kemal Özyelkenci babası Mehmet Özyelkenci adına düzenlenen kupayı alıyor. Kemal Bey'in yanında da, o zamanlar ASSK'nın komodoru olan, Royal çikolatalarının sahibi Spiridon Etnopulos duruyor. Mustafa Bey'den ek bir bilgi olarak eniştesi Kemal Özyelkenci'nin ahşap teknesini ASSK'ya bağışladığını öğreniyoruz.


Fotoğrafın arkasında ise aşağıdaki not düşülmüş.


Babamın ismine yapılan bu yarışta galip yarışçılara kupayı vermek şerefini bana bağışlayan Adalar Su Sporları Kulüp mensuplarına teşekkürler.


Yelkenci Mehmet Kupası

Burgazada Su Sporları Kulübü



Aşağıdaki Özyelkenci ailesinin mülk sahibi olduğu Şafak Gazinosunun fotoğraflarını incelediğimizde, caminin gözüktüğü fotoğrafta Teras Cafe'nin henüz inşaa edilmediğini görüyoruz. Eşeğin sırtında gezen çocuk ise bize bu anıların ulaşmasını sağlayan Mustafa Bey. Benim en çok hoşuma giden fotoğraflardan birisi, o dönemlerde az rastladığımız akşam çekilmiş olanı. Gece lambalarının yarattığı ambians ile güzel bir enstantane olmuş.


Şafak Gazinosu önce İdeal restoran oluyor daha sonra mesken olarak kullanılmaya başlıyor. İdeal restoran ise Cemevi'nin oraya taşınmıştır ve günümüzde hala faaliyettedir.



Sağ başta Mehmet Özyelkenci, yanında oğlu Eniştem Kemal Özyelkenci..Tarih 26 Haziran 1955


Mustafa Sadıkoğlu (Özyelkenci) ve teyzesi Saime Özyelkenci Burgaz'da evin önünde (1953 yılı olabilir)

Saime Özyelkenci

Halkevinde nargile keyfi..Babam Müfit Sadıkoğlu, eniştem ve teyzem ve işletici Ziya Bey..(sene 60ların sonu olabilir.)

Burgazada'nın maskotu, en renkli kişiliği Esma yanında Kemal Özyelkenci

Aşağıdaki fotoğrafın fotokopisine daha önceden caminin altında inşaat malzemeleri satan dükkanda rastlamıştım. Hikayesi burda . Burgazada Camisi'nin ve meşhurlarının tanıtımını yapan bu evrağın caminin kurucularından Mehmet Yelkenci'nin ailesinde çıkması gayet mantıklı oldu.



Anısına kupalar verilen bu fevkalade yelkencinin adını taşıyan Yelkenci Mehmet Sokağı'nın ve mülk sahibi olduğu Şafak Gazinosu'nun aynı karede olduğu bir kartpostal.


Tatsız ve aynı zamanda tatlı bir tarihi belge ile sonlandırırken, sözü Mustafa Bey'e bırakıyorum:


Dostluklar ebedidir, hiç bitmez. Evdoksiya teyze derdim, her paskalyada bizlere rengarenk yumurtalar getirirdi, 6-7 Eylül olaylarından sonra (60lı yıllarda) Yunanistan'a göç ettiler.



20.12.1968

Sevgili Kardeşlerim

Kemal ve Sayime


Yeni Yıl münasebetiyle

Sonsuz sevgi ve saygılarımızı

hasretle sunar 1969 senesi

mesut günlerle geçmesini temenni ederiz.

Sizleri unutmiyan


Yorgi ve Evdoksia



257 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Komentáře


bottom of page