top of page
  • Yazarın fotoğrafıYaman

Vergi Karnesi & Kulüp Dizisi

Güncelleme tarihi: 16 Kas 2021

Yılın en çok konuşulan prodüksiyonu olmaya doğru giden Netflix'in Kulüp dizisi, arşivimde uzun süredir paylaşılmayı bekleyen bir efemerayı hatırlattı bana. Bu ülkenin unutturulmaya çalışan bir dönemi olan Varlık Vergisi'ne ait olmasa da isim benzerliği sebebiyle bana o dönemi anımsatan bir evrak.


Burgazadalı Andon Asanaki'ye ait vergi karnesinden neler öğreniyoruz:



1934 doğumlu Andon Asanaki mektepten mezun olduktan sonra bundan aşağı yukarı 63 yıl önce 18 Kasım 1958 Salı günü 200 Lira aylık maaş ile Galata Havyar Han'da* Vezoni (tam okunamadı) Sekrat Ajan** bir memur olarak işe başlamıştır. 24 Kasım 1958 tarihinde Burgazada Muhtarlığı'ndan Gökdemir Aralığı No:8'deki ikamet adresini ve bekar olan medeni halini tasdik ettirdikten sonra Galata Vergi Dairesi'ne mükellef olarak kaydını tescil ettirmiştir.



Son olarak Kulüp dizisine geri dönmek istiyorum. Asırlık yaralara dokunan dizi hakkında övgüleri ve eleştirileri bir kenara bırakırsak beni en çok etkileyen yönü danışman kadrosu oldu. Danışmanlık alınan kişiler arasında daha önce paylaşımlarımda adı geçen nam-ı diğer ıvır zıvır tarihçisi Gökhan Akçura (dönemin eğlencesi ve müziği için), Tarih Vakfı Başkanı Mehmet Ö. Alkan (tarihi konular için), Mois Gabay (seminerler, geziler, senaryo okuma), İzzet Bana (Ladino Şarkılar) ve tiyatro sanatçısı Forti Barokas (Ladino dilinin kullanılması) var.



*Ajan kelimesi tarihte bilinen ilk kez "devletin ya da bir başkasının işini gören, tahsildar" Mehmet Bahaettin, Yeni Türkçe Lugat (1924) eserinde yer almıştır “Gizli görev yapan” anlamı Fransızca agent secret (aynı anlamda) deyiminden türemiştir.


**Galata Havyar Han: http://www.yuzyillikhikayeler.com/deneyimle/karakoy-meydani

34 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Geziler

5 Lisan

bottom of page