top of page
  • Yazarın fotoğrafıYaman

İndos Birahanesi

İndos Mevkii'nde gezinti yapan bir ailenin aynı güne ait beş fotoğrafının ilginç bir toplanma (derlenme) hikayesi var. ⠀

İlk iki fotoğrafı Burgazada şeklinde listelenmiş olarak bir sahafta buldum.



Üçüncüsü ise ''Adalar olabilir'' şeklinde listelenmiş olarak başka bir sahafta karşıma çıktı. Bu fotoğrafta İndos Gazinosu'na ait yapının az da olsa gözüküyor olması benim için ayrı bir mutluluk oldu.




Yapının İndos Gazinosu olduğundan emin olmak için Atina'daki Stratis Tarinas arşivindeki 1925 yıllarına ait fotoğraflarını inceledim. Bu fotoğraflar, 1992'de Akilas Millas'ın Proti-Antigoni kitabında yayımlanmıştır bk. sf 382-3.




Duvarında Latin alfabesiyle İndos Brasserie* yazan yapıda Katharevusa** vokabüleri ve imlasıyla Yunanca Ζυθοπωλεῖον ὁ Ίνδός (Birahane İndos) yazıldığı net bir şekilde gözüküyor. Arşivimdeki 1935 yılına ait fotoğrafta ise bu yazıların silindiği görüyoruz. Bu fotoğrafı incelerken daha önce dikkat etmediğim bir şeyi farkettim. Stratis arşivindeki fotoğrafın sağ üst köşesinde çok silik bir halde eski yazı ile İndos Birahanesi yazıyor:


اندوس

بىراخانسى


Harf devrimi öncesi olduğundan eski yazı olması gayet normal. Üç farklı lisanda İndos Birahanesi. Harika keşif :)

Arka yüzlerine ''Kızım Bayan Meziyete 5-9-1935 İhsan'' notu düşülmüş bu üç fotoğrafı defalarca inceledikten sonra Adalar Müzesi'nin yayımladığı Prens Adaları kitabında aynı güne ait dördüncü fotoğrafı keşfetmek zor olmadı. Cengiz Kahraman Arşivi’nde bulunan fotoğrafta İndos Mevkii'ndeki deniz hamamları net bir şekilde gözüküyor. ⠀



Son fotoğraf ise daha önce paylaştığım Osman Gül'ün dijital arşivinden. Aslının kimde olduğu belirsiz maalesef. Bir gün karşıma çıkması dileğiyle.



İndos Gazinosu'nun lokasyonu aşağıdaki fotoğrafta adanın en solunda net bir şekilde gözüken yüksek beyaz yapıdan tepeye çıkan (fotoğrafa göre solda doğru) yola devam edildiğinde günümüzde Gründberg-Kamhi ikiz vilları ile ormandan önceki son evin bulunduğu evlerin olduğu alana denk gelmektedir. Tahmini konumu kırmızı X ile işaretlenmiştir. Ayrıca google earth üzerinden işaretlediğim projeden erişebilirsiniz.



*Brasserie eskiden bira imalatı yapan küçük işletmelere verilen ad. Fransızca "birahane" ve "bira fabrikası" anlamındadır.


**1960'lara kadar Yunanca yazı dili, antik Yunancaya benziyordu ve bu dile "Katharevusa" deniyordu. Yani konuşma dili ile yazı dili birbirinden farklıydı. Bugün sadece konuşma dili kullanılıyor.

55 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Geziler

5 Lisan

bottom of page