top of page
Yazarın fotoğrafıYaman

İstanbul'un Unutulmayan Filmlerinden: ''A Ay'' (1988)

Güncelleme tarihi: 5 May 2020


İstanbul'un Yüzleri Serisi - 8

İstanbul'un 100 Filmi 

#67 - ''A Ay'' (1988) 


Yekta (Yeşim Tozan), büyük halası (Gülsen Tuncer) ve yatalak dedesi (Özcan Özgür) ile adada eski bir konakta yaşamaktadır. Hasta babasına bakan büyük hala, Yekta'ya sahip çıkmakta ancak onun karışık psikolojisiyle baş edememektedir. Konaktan ayrı modern bir hayat süren küçük hala (Nurinisa Yıldırım) ise konağı sık sık ziyaret ederek Yekta'yı buranın boğucu atmosferinden uzak tutmaya çalışmaktadır. Halalarının arasında kendi hayallerini yaşamakta ısrar eden Yekta, geceleri annesini gördüğünde kimseyi inandıramasa da her akşam konağın kulesine çıkarak denizdeki annesini seyreder...


Yakın bir geçmişte yapılmasına rağmen siyah beyaz çekilen filmde adeta İstanbul'un eski zamanlarına şahit oluruz. Yalnız konak, sakin ada, martı sesleri film boyunca zamandan uzak bir gezintiye çıkarır seyirciyi. İç mekan sahneleri Büyükada'da harap bir konakta çekilen filmde Burgazada, Büyükada'daki Aya Yorgi Manastırı ve manastırın olduğu tepe sıkça görünür. Söz konusu mekanlar İstanbul'un gürültüsünden ve kalabalığından azat olmuş gibidir.



Yekta'nın halasıyla birlikte İstanbul'a gidişinde Eminönü ve Mahmutpaşa'nın boş sokaklarındaki yürüyüşü ise terk edilmiş bir şehirde geziyormuş izlemini uyandırır. Yekta'nın halasıyla yaptığı bu yürüyüşte kendilerini birkaç çalgıcı çocuk takip eder. Yekta bu çocuklara hayret ve sevinç içinde bakar. Beyoğlu'ndaki Avrupa Pasajı da filmin İstanbul çekimlerinde kullanılan diğer mekanlar arasındadır.


Yönetmen: Reha Erdem

Yıl: 1988

Oyuncular: Yeşim Tozan, Gülsen Tuncer, Nurinisa Yıldırım, Münir Özkul, Bijen Yüceer, Arif Pişkin, Özcan Özgür

Senaryo: Reha Erdem

Kurgu: Nathalie Le Guay

Yapımcı: Jacques Pomonti, İbrahim Yavuzargen

Görüntü Yönetmeni: Uğur Eruzun

Müzik: Denis Bisson

Ödüller: 1989 Nantes 3.Continents'de ''2.lik ödülü''; 1990 Türkiye Yazarlar Birliği, Reha Erdem ''Yılın Yönetmeni''


Burgazada sahneleri:


Sarnıç sokak'taki 31 numaralı ev ve piyanosu (Yayından sonra öğrendiğim süpriz bir bilgi):




Filmin tamamı için:


İstanbul'un 100 Filmi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yayınları, s.122


379 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page