top of page
Yazarın fotoğrafıYaman

Feray Ailesi

Burgazadalı Feray ailesinin toplam yedi fotoğraftan oluşan bir albümünü buldum.


İlk fotoğrafa Burgazadası: Ertunç Feray annesi (Ertunç’un anneannesi Hidayet Feray’ın ölüm ilanından annesinin isminin Selma olduğu tespit edildi) ile 6 Ağustos 1943 notu düşülmüş.



Bundan iki hafta sonra 20 Ağustos 1943 tarihinde, kalabalık bir pozda karşımıza çıkıyor Feray ailesi. Üzerlerindeki kıyafetlerin ve takıların aynı olmasına bakılırsa muhtemelen bu iki fotoğraf aynı gün çekilmiş ve birine hatalı tarih atılmış.



Üçüncü fotoğrafta 1944 yazındayız ve Ertunç artık 1,5 yaşında. Arka yüzü Foto Özen Karaköy kaşeli.



Dördündüncü fotoğrafta tarihler 2 Ağustos 1944'ü gösteriyor. Ertunç 1,5 yaşında notu düşülmüş. Ertunç, annesi ve tahminime göre babası ile el ele yürüyor. Dönemin şıklığı özellikle erkek ayakkabıları dikkat çekiyor. Fotoğrafta kabartmalı Foto Sabah Beyoğlu damgası mevcut.



Beşinci fotoğraf, Ertunç'un yer aldığı son fotoğraf. Aile büyüklerinden biri ile gözüküyor. Bu kişinin Burgazada Deniz Kulübü eski başkanlarından İzzettin Feray olduğunu tahmin ediyoruz. (Bu konuda görüşler hiç benzemediğini savunanlar ve o olduğuna emin olanlar şeklinde ikiye bölünmüş durumda.) Tarih İkinci Dünya Savaşı'nın bitişinin ertesi günü 15 Ağustos 1945. ⠀⠀ Küçük Ertunç dedesine çarşı alışverişinde eşlik ediyor. Dede torun aynı giyinmişler :) Dedenin kolunda bir somun ekmek var gibi. Arka fonda duvarda ''PASTA'' yazısını ve ağacın arkasındaki uzun bar taburelerini şeçebiliyorum. Tabelada ise ''CÜLEP'' yazıyor. Cülep ya da orijinal haliyle julep adını gül suyundan alsa da nane ile süslenmiş, buorbon, viski ya da sadece limon ile hazırlanan bir tür kokteyl. Zamanla limonatalı bir içecek formuna da dönüşmüş. Lokasyon konusunda bir kaç tahminim olmasına rağmen doğrulamak adına istediğim verilere ulaşamadım.



Arka yüzünde AR FOTO Beyoğlu, İstiklal Caddesi Lale ve Yıldız Sinemaları yanında kaşesi var. İnternetten hızlıca kanıtlayan bir fotoğraf bulmak pek de zor olmuyor.



Altıncı fotoğrafta Ertunç yok, dört yetişkin restoran gibi bir yerin önündeler. En sağdaki Ertunç’un annesi Selma Feray. En soldaki elbisesi çizgili hanımefendi ikinci fotoğrafta da yer alıyordu. Ortakiler ise ilk defa karşımıza çıkıyor. Arkada beyaz kasketli görevli gibi biri gözüküyor. Dönemin şıklığı bu fotoğrafta bir kez daha gözler önünde. Arka yüzünde Foto Cumhuriyet Taksim İstiklal Caddesi No:20 kaşeli.



Yedinci ve son fotoğrafta nargile içen bir kişiyi görüyoruz. Dördüncü fotoğrafta karşımıza çıkan kişiyi andırıyor (İzzettin Feray olabilir). Sol elinde bastonu sağ elinde nargilenin marpucunu tutuyor. Bastonun yanında bir gazete gözüküyor. Şapkasını sandalyenin üzerine yerleştirmiş. Fotoğrafın arka yüzünde Burgaz adası 1959 Tevellüdüm (doğum bilgisi) 1880 Selanikte ibaresi yer alıyor. Burgazadamızda yaşayan birbirinden güzide Selanik göçmeni ailelerden biri olan Feray ailesine ait seriyi bu fotoğrafla sonlandırıyoruz.




Anonim ek dökümanlar:





59 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Geziler

5 Lisan

Comments


bottom of page