top of page
  • Yazarın fotoğrafıYaman

Burgazada'da İzole

21 gün boyunca paylaştığım aile albümünü takip eden ve katkıda bulunan herkese teşekkür ederim. Sabırsızlıkla fotoğraftakileri tanıyan birilerini bekledik ama olmadı. Hangi yıllara ait olduğuna dair bir sürü tahmin geldi. Bunun cevabını ne tesadüftür ki toplu halde aldığım 19 adet fotoğraftan sonra farklı bir sahafta karşıma çıkan 2 adet ''Heybeliada 1939'' yazılı fotoğraf sayesinde öğrendik. Faydalı olacağını düşündüğümden dolayı paylaşımlarımın başında yaptığım ufak bir hatadan bahsetmek istiyorum. Kapanma döneminde Burgazada'da kalacağımdan dolayı kinaye olarak seriyi ''Burgazada'da İzole'' ve ''isole di Antigoni'' olarak isimlendirdim fakat Moris Behar isole kelimesinin çoğul olduğu ve tekil olarak isola kullanmam gerektiği konusunda beni uyardı. Websitemin ana sayfasında kullandığım gravüden esinlenmiştim ama çok silik gözüken Burgazada'nın yavrusu Kaşıkadasını ve Pita yazısını hesaba katmadığımdan isole kelimesini adalar yerine ada olarak algıladım :) Aşağıda sosyal medya üzerinden gelen yorumları bu arşivin bize hatırlattıkları olarak derledim. Unuttuklarım varsa affola.


Bize hatırlattıkları;


Molos/Moloz'u

Burgazada Deniz Kulübü'nü ve yanındaki Ioakim/Yuakim/Yakim Elmas'ın özel plajını (kabinlerin yanında bir tel örgüyle ayrılırdı). Arkada görünen 2 katlı geniş balkonlu balıkçı Yorgak'nin evini, onun sağındaki yeşiĺ alan Tasonun bahçesini (sonradan hayvanat bahçesi oldu), daha kurulmamış sinemayı, Taso'nun kızı Marika'yı

Annelerin ördüğü özel yün mayoları

Şu anda yük iskelesi olan yerden ASSK'ne kadar olan bölgede eskiden denize girildiğini

Bir zamanlar Burgazada sahillerinde kağıt helvacılar olduğunu

Şilep Hasan'ı ve kardeşi Mehmed Ali'yi

Eski kömürlü gemileri

Lodoslu bir günde dumanın istikametini

Balığa çıktığımız sandalları, yelkenlileri

No. XI: Çekmek istediğimiz iskele fotoğraflarının böyle olduğunu ama zamanın o zaman olmadığını

Burgazada'yı çok özlediğimizi

Defalarca yok olan iskelelerimizi

Eski Kadıköy sahilini ve iskelesini

Pavuryacı Hüseyin Coşkun'u

Kayıkhaneleri ( İndos giderken Thomas'ın kayıkhanesi / İndos'ta Sami Bey'in evinin altındaki kayıkhane / eski mezarlık yolu manastırın alt tarafındaki kayıkahaneyi / Seyfi Baba'nın barakası / Heybeliada plajının yan tarafındaki Abbas Paşa kayıkhanesi)

İndos'un en solundaki beyaz evi

İzzet Bey'in evini

Kış geldi mi, köyde yalnızlığın başladığını (böyle bir resim bu resim... No. XIII)

40'lı yıllarda yeni yapılmış iskelemizi

Beyaz çorap modasını

Hristos'un ve İndos'un çamlarını

Tanıdıklarımızı, aile büyüklerimizi, giden çocukluk arkadaşlarımızı, komşularımızı

Komşumuz Heybeliada'yı

1939 yılında 10 yaşında olan Coni Calich'i

Not: Sosyal medya üzerinde paylaştığım bu seriyi uzun süredir bloğuma yükleyemedim. İhmal ediyorum sanmayın, hikayeleri ve efemeraları biriktirmeye devam ediyorum. Hatta geçen süre zarfında VI.fotoğrafın daha büyük ebatlarda bir kopyasını arşive ekledim. Yanyana çok ilginç oldular. Küçük olanın boyutları 2,5x4cm, aynı zamanda koleksiyonumun şimdiye kadarki en küçük parçası. Büyük olanın boyutları ise 8x13cm.



58 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page