top of page
  • Yazarın fotoğrafıYaman

Bir Barba Toma Var Ki 110 Yaşında

Heybeliada gibi Büyükada'ya bağlı bir bucak olan Burgazadası'nın uzunluğu 1900, en geniş yeri de 1300 metre. Yerli nüfusu 1510 kişi. Yazın bu miktar on iki, on beş bini buluyormuş. Adada 541 ev ve apartman, 87 dükkan, 22 sokak var. Çamlık bölgesi 65 hektar tutuyor.


Burgazada

Burgazadası'nın oteli yok. İskele başındaki, altı gazino olan kocaman bina vaktiyle Sinyosoğlu adında birisinin ve otel imiş. Satmış. Alan da apartman yapmış. Yirmi üç yıldan beri bu binanın altındaki gazinoyu işleten Andrea Arzumanoğlu sahilden epey içerde 14 oda ve 28 yataklı bir otel yaptırıyor. Meşhur tavukçu Yordan'ın oğlu Andrea, otelinde oteline Pansiyon Turistik Yordan adını verecekmiş. Sevimli bir bina. Başka bir müteşebbis de Gönüllü caddesinde daha büyük bir otel yapmak tasavvurunda imiş. Pansiyon da yok. Evler yalnız yazlık veriliyor. Bu bakımdan Burgazadası'nda son vapuru kaçıran bir kimse çamlarda sabahlamak mecburiyetinde.


Büyükada'da 120, Heybeliada'da 14 olan araba sayısı Burgazadası'nda sadece üç. Onlar da tek atlı. Adayı çepçevre dolaşan bir yol olmadığı için turun ne büyüğü var, ne de küçüğü. Arabalar kışın yük taşıyor. Yazın iki, üç tane de eşek gelirmiş.


Yalı Caddesinde, itfaiyenin yanında bir Deniz Kulübü, bir de küçük bir plaj var. Fakat adanın deniz için en müsait yeri batıdaki Kalpazan Kayası mevkii. Vaktiyle bu kayalıkta kalpazanlar kalp para bastıkları için adı Kalpazan Kayası kalmış. Burası aynı zamanda balık mahalli. Mevsiminde bol miktarda uskumru avlanıyor. Araba ile yolun ancak yarısına kadar gidiliyor. Geri kalan kısım yürünecek.


Kışın mesai saatleri dışında doktor bulmak imkansız. Evlerde sarnıç var. Kıyıdakilere ve kıyıya yakın olanlarına tankerlerden su veriliyor. İçme suyu damacanalarla geliyor.Adada dört seneden beri fırında yok. Ekmeğini civar adalardan temin ediyor. Kanalizasyon yalnız kıyıdaki binalarda mevcut. Bucağın bir belediye doktoru var. O da adada oturmadığı için kışın mesai saatleri dışında adada doktor bulmak imkansız. Ancak yazın yazlığa gelen doktorlar var. Hususi sanatoryum 1942 yılında kapanmış. Bina şimdi apartman. Telefon ancak üç, dört yerde mevcut.


Evet su yok, fırın yok, akşam beşten sonra doktor yok, kanalizasyon yok, otel yok, pansiyon yok, üç dört taneden başka telefon yok ama bir Barba Toma var ki 110 yaşında. Bütün bu yoklarla 110 yaşına nasıl telif etmeli acaba? Eğer bu yoklar kısa zamanda temin edilirse Barba Toma'nın 220 sene yaşaması, diğerlerinin de 110 u bulmaları işten bile değil. Çünkü bu yurdun her köşesinde yurttaşları uzun ömürlü ve bahtiyar kılmak için her şey bol bol mevcut. Yeter ki bu imkanları sağlığımız ve saadetimiz için seferber etmesini bilelim.


Hayat Dergisi 1 Ocak 1957 Sayı:1 Fikret Arıt'ın kaleminden Burgazadamızın bakir günleri ve uzun yaşamın sırrı ile ilgili bir yazı.






280 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Geziler

5 Lisan

bottom of page