top of page
Yazarın fotoğrafıYaman

Bahçeler - Yeni Yalı

Üzerine hatalı olarak işlenmiş Kınalıada yazısı yüzünden mezatta da aynı şekilde listelenen bu kartpostal, her kataloğun dikkatlice incelemesi sonucu radarıma takılınca büyük bir heyecan duydum çünkü Bahçeler mevkii yeni ismiyle Yeni Yalı sokağın bahçeli köşklerinin çok net gözüktüğü nadir bir parça. Detaylıca bakınca Yeni Yalı Sokağı’nda kuleli zarif bir köşk (1) hemen dikkati çekmektedir. 27 numarada yer alan bu köşk malesef Belediye izni ile yıktırılmıştır. Kuleli yapının hemen sağında Saint Georg arazisinde yer alan adanın karakteristik mimari ögelerini taşıyan 3 katlı ahşap köşk (2) epey yıpranmış bir durumda olmakla birlikte 6 Ekim 2003 yangınına kadar ayaktaydı. Ne yazık ki bu köşk ve Gönüllü Caddesi'ndeki Kevencioğlu Köşkü aynı yangında kül olup gittiler. Neo Barok bir üslup sergileyen yapının parselinde bugün kagir zemin duvarları bulunmaktadır. Yapının müştemilatı olarak kullanılan ahşap yapı varlığını sürdürmektedir. Yine bu hattın devamında yer alan son fotoğraftaki yapı (3) da yıkılmıştır.


Kınalıada olarak hatalı listenen kartpostal. Yeni Yalı Sokak detay görünüm

Bu bölgeyi konuşmuşken Marabetlerin Yerini de konuşmakta fayda var. Bayraktepe/Hristos tepesinin solunda Heybeliada yönünde yer alan Marabetlerin Yeri adlı bölgenin arazisi Sankt Georg Avusturya Lisesi'ne aittir. Burada 1905'te kurulmuş olan lisenin 1950'ye kadar eğitim yapılan yazlık binası, hastanesi, lojmanları ve bir zamanlar rahibelerin üzüm yetiştirip şarap ürettiği bağlığı ve bir de kilise bulunmaktadır. Avusturya Sankt Georg Okul Sitesi altına kayıtlı Yeni Yalı ve Kış Bahçesi Sokakları'nda 40427 m²’lik bir alanda yer alan 1, 10, 11, 12, 13, 20, 22 numaralı bahçeli ve ikişer katlı beş kargir, iki ahşap ev ile bir ahır, bostan ve kargir mabet vardır. Bu alan ifraz görüp 9082m²’ye kadar inmiştir.


Burgazada'dan Heybeliada. İleri bir tarih ve farklı açıdan Yeni Yalı sokak

Fotoğraflar


📷1: Burgazada’dan Heybeliada. Yeni Yalı sokağın detay görümü. Numaralandırılmış kaybolan köşkler

📷2: Burgazada’dan Heybeliada ileri tarihli farklı açı. Yeni Yalı sokağın detay görümü. Numaralandırılmış kaybolan köşkler

📷3: Kuleli zarif köşk (1)

📷4: Marabetlerin bostanı ve arka planda kuleli köşk

📷5-8: Neo Barok üslupta 3 katlı ahşap köşk (2)

📷9-10: Kırmızı kapılı köşk (3)

📷10: Marabetlerin bostanı ve arka planda kuleli köşk


Haritalarda Bahçeler/Yeni Yalı Sokak


📷11: Cesar Raymund Plan de l’ile Antigoni. Rue Baghtcheler (Bahçeler Sokak) 1910lar

📷12: İstanbul Harita Şirketi. Yeni Yalı Sokak. 1930lar

📷13: Necip Bey Haritası 1914







191 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page