top of page
  • Yazarın fotoğrafıYaman

Antigony

Almanca el yazısı ile 4 Ekim 1900 tarihinde yazılmış bir kartpostal. Osmanlı dönemi Burgazada damgalı. Ertesi gün 5 Ekim 1900 tarihinde Galata'dan çıkış damgası mevcut. Antigoni yerine Antigony kullanımına ilk defa denk geldiğim bir efemera. Sosyal medyadan gelen yardımlar sayesinde sadece Leitner soyadını okuyabildik onun dışında mesajda yazanları el yazısından dolayı okumakta çok zorlandığım için çevirisini maalesef aktaramıyorum. Bu konuda yardımcı olabilecekler olursa müteşekkir olurum.

Sevgili Robert Schild'ın Canlı Bir Etnografik Müzesi Burgazadası kitabından öğrendiğimize göre Leitner Ailesi: Avusturyalı; adaya ilk gelişleri 1948; Eduard Leitner da fabrika mümessilliği yapmış; torunu Sabi halen Burgazadası'nda oturuyor. Ayrıca Robert Schild ile yaptığım görüşmeden, Leitner soyadının çok yaygın bir Avusturya soyadı olduğunu; belki başka bir aile olabileceğini öte yandan, Erwin Köhle Burgazada’daki Alman ve Avusturyalı aileleri anlatırken, bazılarının adaya geliş tarihlerini, Anadolu’daki sürgünden dönüş tarihinden başlattığını öğrendim.

Bahsedilen sürgünü yine aynı kaynaktan kısaca hatırlatmak gerekirse: İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru Türkiye Cumhuriyeti, Almanya ile diplomatik ilişkilerini kesmiş, ülkede oturmakta olan Alman ve Avusturya vatandaşlarını dokuz ay boyunca bu ülkelerin konsolosluklarının başkonsolosluklarının Boğaziçi'ndeki malikaneleriyle Alman Lisesi'nde tutuklu olarak ikamet ettirmiştir. Nisan 1945'de onlara ya Yozgat ya Kırşehir gibi İç Anadolu şehirlerine sürgün gitmek veya memleketlerine dönmek gibi seçenekler sunulur.

51 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Geziler

5 Lisan

bottom of page