top of page
Yazarın fotoğrafıYaman

Sait Faik Doğan Kardeş Yayınları


Doğan Kardeş Yayınları tarafından yayımlanan Renkli Portreler ile Türk Edipleri Serisi'nde, Türk edebiyatına unutulmayan eserler bırakmış en ünlü muharrir ve şairlerimizin renkli portreler ile kısa biyografileri ve en muhim eserlerinin isimleri bulunmaktadır. Bu seriden arşivimde bulunan Modern Türk Hikayeciliğinin ve Burgazada'nın en önemli sembolü Sait Faik Abasıyanık portresini paylaşarak kendisini vefatının 68. yıl dönümünde saygı, sevgi ve minnetle anıyorum.


SAİT FAİK ABASIYANIK

1907 1954

Adapazarı'nda doğdu. Eşraftan Faik Beyin oğluydu. İlk tahsilini memle ketinde yaptıktan sonra, İstanbul Li sesinde okudu ve Bursa Lisesini bi tirdi. Fransa'ya giderek Grenoble şehrinde üç sene kadar tahsil etti. Memlekete dönünce, kısa bir müddet ticaretle uğraştı, gazetecilik yaptı. Edebi mecmualarda hikâyeler yazdı ve bunları kitap halinde yayınladı. Siroz hastalığından 11 mayıs 1954'te öldü.


Yeni neslin en büyük hikâyecisidir. Hikâyelerinde en çiğ realite ile en halis şiiri birbirine mezcetmesini bil miştir. Marmara'yı ve balıkçıları an latan hikâyelerinde tabiat ve insan ruhunu birbirine sindiren bir nevi panthéisme hissedilir. Uslubu sade ve açık, tasvirleri kuvvetli ve tipleri canlıdır.


Eserlerinden birkaçı: Semaver, Şahmerdan, Lüzumsuz Adam, Ma halle Kahvesi, Kumpanya, Havuz başı, Son Kuşlar. Az Şekerli, Bir Takım İnsanlar, Tüneldeki Çocuk.




Doğan Kardeş Yayınları'nın ifade ettiği gibi Burgazada arşivi de, eserleri yaşayan ediplerimizden Sait Faik Abasıyanık'ın çehresinin de unutulmamasına bu paylaşım ile hizmet ettigi ölçüde bahtiyardır :)

58 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

תגובות


bottom of page